torsdag den 19. november 2009

Mental stress giver ubalance mellem kortisol og DHEA = kortere levetid

Der er mange faktorer der kan føre til stress, og nogle symptomer kan være hjertebanken, hjerteflimmer eller trykken for brystet.  Og der er vel heller ingen der er i tvivl om, at stress har en negativ indvirkning på kroppen i form af for høj produktion af kortisol, og ved længere varende stress vil det medføre en lang række sygdomme, som f.eks. hjertekarsygdomme, søvnløshed, træthed, udbrændthed, depression, som vist på nedenstående figur, er der forskellige følelsesmæssige reaktioner på stress og det handler om, at være opmærksom på, hvor man befinder sig og kunne gøre en indsats for at ændre dette:

Hvis man kigger på ovennævnte figur, og lave en lille øvelse med sig selv, i forhold til hvordan ens dag ser ud, så skal man helst befinde sig i højre side af figuren størstedelen af dagen, ellers producerer man for meget kortisol og skaber den ubalance, som er så farlig for os. Undersøgelser viser, at kortisol hænger i kroppen i op til 17 timer, det betyder, at hvis man har en stresset periode, så kan det altså tage op til 17 timer, at komme i balance igen og .

Vi har derfor behov for at der ikke sker en ubalance mellem kortisol og DHEA1 (dehydroepiandrosteron) som er det positive hormon også kaldet lykke hormonet. Forskere har længe vist, det har en negativ virkning på kroppen, hvis ubalance er længere varende, her nogle eksempler:

  • Kortere levetid (Kerr et al., 1991; Namiki, 1994)
  • hjerne celle død(Kerr et al., 1991; Sapolsky, 1992)
  • Nedsat hukommelse og indlæring (Kerr et al., 1991; Sapolsky, 1992)
  • Nedsat knogletæthed, osteoporose(Manolagas, 1979)
  • Reduceret muskelmasse Beme, 1993)
  • Reduceret hud vækst og regeneration Beme, 1993)
  • Nedsat immunforsvar(Hiemke, 1994)
  • Forhøjet blodsukker niveau (DeFeo, 1989)
  • Øget fedt omkring taljen / hofter (Marin, 1992)

1DHEA er en slags moder hormon over dem alle, som betyder at en lang række andre hormoner udspringer af DHEA.


Du kan læse meget mere detaljeret omkring stress og dens fysiologiske indvirkning på din krop på disse hjemmesider:

Arbejde, stress og kroppen, fra det nationale forskningscenter for arbejdsmiljø, her bliver bl.a beskrevet "hvad er stress", "hvordan reagerer kroppen på stress", "hvordan måles stress".

Undgå stress, Netdoktor har meget værdifuld information.

Biofeedback værktøjer der kan måle og hjælpe dig med at blive stress fri er baseret på simple åndedræts øvelser og du kan du finde nogle produkter her:

Heart Wizard, et værktøj der i realtid kan måle dit stress niveau og advare dig hvis du har behov for at holde en pause, mens du f.eks. sidder og arbejder ved computeren.

EmWave PC, et pc værktøj, der måler og hjælper dig med at blive stress fri ved hjælp af åndedræts øvelser.

EmWave PSR, en gadget, du kan have med over alt, og anvende til reducere stress og lade batteriet op med simple måling og åndedræts øvelser.

God fornøjelse med at blive stress fri og få mere overskud i en travl hverdag.

 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar