fredag den 27. november 2009

Du kan jo ikke "tage ind" og lære noget, når du er stresset

Jeg skal til foredrag med Jens Moberg, her d. 3. december og høre om hans "rettidig omsorg", hvor han bl.a. i denne artikel siger: Benhård omsorg styrker bundlinjen, hvilket jeg også selv bl.a. beskriver i dette blog-indlæg med nogle eksempler på hvor virksomheder opnå en gevinst.

Dette indlæg handler om, hvorfor det giver god mening at have ledere, medarbejdere og kollegaer eller relationer der viser omsorg eller kærlighed.


Netop problemstillingen med, at du ikke kan tage ind og lære noget, forklares nedenfor. Fordi når du oplever stressende situationer, såsom magtesløshed, spænding, angst, irritation, frustration, sorg eller vrede - bare for at nævnte nogle eksempler, så sker der en ændring i din puls/hjerterytme og det kaldes hjerte frekvens variabilitet, som bliver uregelmæssig og usammenhængendes som vist nedenfor:


Figur 2: Hjerte frekvens variabilitet, når der er stress på

Når du omvendt fremkalder positive følelser som påskønnelse, omsorg, glæde og kærlighed, så bliver HRV mønsteret regelmæssigt og synkroniseret, forskere kalder dette Coherence eller på dansk kohærens og så ser kurven sådan ud:
 Figur 3: hjerte frekvens variabilitet, når du har en positiv følelse, såsom omsorg.


Synkroniseringen(coherence) er en tilstand som sender signaler til hjernen og dermed forbedre hjernens funktion, hormonbalancen, immunforsvaret, koordination og reaktionstid, som illustreret nedenfor:


At få omsorg og anerkendelse eller konstruktiv feedback har indflydelse på hjernen
Der er nemlig forskel på, hvordan hjernen reagerer, afhængig af de 2 ovennævnte situationer som vist ovenfor.

Ovennævnte figur forklares som følger:
 1. Når bevidstheden er domineret af stress (venstre side) kommer den uregelmæssige hjertefrekvens, hvor hjerne bakken bliver hæmmet, det giver sig udslag i, at vi nogen gang ikke tænker klart og reagerer overilet uden at have det fulde overblik, det vil sige, at reaktionen er mange gange på baggrund af informationer i Amygdala, d.v.s. den følelsesmæssige hjerne.


 2. Modsat ved de positive følelser (til højre), hjælpes hjernebakken, således, at beslutninger og reaktioner er mere velovervejet, man har det fulde billede og dette illustreret ved at tankerne vandre igennem Cortex, den lange hjernebane, hvor kreativitet, innovation og overblik er karakteristisk og du føler overskud, mere energi og klar til indlæring.
"ad. 2 . bevidstheden inkluderer introspektion (altså den subjektive bevidsthed som vi har når vi er forbundet til vores krop: altså vi kan mærke hvad der sker og vores "inner observer" er aktiv (nogle kalder det selvbevidsthed..). Dette kræver træning! Neurofeedback kan sikkert hjælpe på at "lære" vores system det!  Disse følelser behøver ABSOLUT IKKE at være positive!  Men fordi vi kan bevare "fatningen" kan vi reagere mere hensigtsmæssigt og ikke reagere på vore forestillinger om hvad der kommer til at ske men lige NU og HER! "
!! kommentarer modtaget og indsat.

  Det positive er, at det er muligt, at træne sig selv til at synkronisere mellem det sympatiske og det parasympatiske nervesystem, således at man kan opnå alle de fordele dette giver både mentalt, fysisk og psykisk, og det er her, hvor Biofeedback værktøjer kan guide og fastholde dig igennem øvelser og træning.


  Danske forskere er også kommet frem til dette, heldigvis, bl.a. siger i denne artikel  Peter Vestergaard-Poulsen fra Aarhus Universitet, ”Det ene undersøgte område findes i frontallappen. Det er et område, vi bruger til at fornemme, hvordan vi har det. Det andet undersøgte område findes i den autonome del af vores hjerne, som blandt andet styrer vores hjerterytme og åndedræt.

  Hvis du som leder eller medarbejder ønsker at dykke ned i dette område, så læs videre her 
  Ha' en god dag.

  Ingen kommentarer:

  Send en kommentar