fredag den 20. november 2009

Stress vises bl.a. ved uregelmæssig søvn - nemme øvelser kan måske hjælpe

I USA, har man National Sleep Foundation som rapporterer at antallet af folk, der melder om søvnproblemer er steget 13% siden 2001. I de seneste otte år, steg antallet af amerikanere, der sover mindre end seks timer hver nat fra 13% til 20%, og dem, der rapporterede at de sov otte timer eller mere, er  faldet fra 38% til 28%.
I 2009 SLEEP I AMERIKA undersøgelsen, blev de tusind voksne spurgt om og rapporterede:

    
* Deres søvn behov ikke er opfyldt (43%)
    
* De havde en god nats søvn, men kun et par aftener om måneden eller mindre (42%)
    
* De sover mindre end 6 timer på en typisk hverdag eller ugedag (30%)
    
* De bruger en "sove støtte/middel" (43% mindst et par aftener om ugen)
    
* De er blevet fortalt af en læge, de har / havde en søvnforstyrrelse (25%).

Så er det måske ikke så underligt at vi alle er så trætte! I denne tid med "arbejde smartere, ikke hårdere" og "gøre mere med mindre", er det afgørende at komme til at arbejde i en yderst produktiv og udhvilet tilstand, og ikke en søvnig, fumlende, mentalt hæmmede tilstand. En god nats søvn er ikke kun sundt, det er en klog erhvervsinvestering.

Mens området "sove medicin" er blevet et multi milliard dollar industri
om året, der omfatter medicin, afslapning hjælpemidler og mere, har Institute of HeartMath case studier vist en dramatisk forbedring i søvn vaner uden medicin. Nedenstående tabel viser 2500 voksnes vurdering af deres "søvnløshed" før og efter et HeartMath program.
 

Søvnløshed - 
Ofte / meste af tiden                                   Før     Efter   Forbedring
1032 amerikanske voksne arbejdere           17%     9%   47%
1400 UK  voksne arbejdere                        29%   16%   45%

Nedenfor er en forklaring på hvad og  hvordan sammenhængen er :

Din puls (også kaldet "hjertefrekvensen i hvile"), er kun et gennemsnit, fordi dit hjerte rent faktisk speeder op og bremser ned hele tiden. Disse forandringer i hjertets rytme kaldes hjertefrekvens variabilitet (HRV - Heart Rate Variability). Hjertets evne til at sætte farten og bremse, er det der effektivt holder dig smidig og sund.  


Hvis dit hjerte ikke var i stand til sætte farten op, ville du ikke være i stand til at gå op ad trapperne. Hvis hjertet ikke var i stand til at bremse, ville du ikke være i stand til at hvile.

Følelserne har en stor indvirkning på HRV. Positive følelser gør at din HRV bliver ensartet bølgende eller sammenhængende. Negative følelser (bekymring, irritation, angst, frustration, osv.), gør at HRV bliver  takkede / uregelmæssig eller usammenhængende. Der er en direkte sammenhæng mellem, hvordan din HRV er, og hvor meget stress du oplever og samler sammen. Kronisk stress betyder, at dit HRV mønster er kronisk takkede/uregelmæssig og usammenhængende. Over tid, kan du sige dit system har glemt, hvordan man hviler sig.

Når du lærer at opretholde en oprigtig positiv følelse, som f.eks. påskønnelse, glæde eller omsorg, vil du bevidst kunne skabe en mere ensartet og sammenhængende HRV. Men det kræver øvelse og træning. Og dem der træner i ca. omkring 5-15 minutter, 3-5 gange om ugen, kan opnå opretholde den ensartethed og sammenhæng, og dermed kunne få en bedre søvn. Over tid, bliver nervesystemet bogstavelig talt nulstillet og dermed forbedres kroppens evne til at komme i hviletilstand.

Så for at få en god nats søvn, så prøv denne ret simple øvelse, når du har slukket lyset og hviler dit hoved på puden: Tag et par dybe indåndinger og husk en god positiv ting, der er sket i løbet af dagen, eller i sidste uge. Og genoplev den positive følelse fra begivenheden du kommer frem til. Værdsæt den og lad det være din sidste følelse fra dagen. 


 Peter Geisling, vores allesammens TV-doktor, har også nogle rigtige gode råd omkring søvnløshed og stress, som bl.a. er  for lidt motion, for meget sukker indtagelse, men som han siger, uregelmæssig søvn / søvnløshed  er et advarsels tegn, der er vores vigtigste telefon opringning, som vi skal lytte til.


Ha' en god nats søvn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar