fredag den 23. oktober 2009

Forestil dig hvordan livet er uden stress?

Forestil dig, hvordan livet ville være med mindre stress! Måske du ville være roligere. Måske vil du ikke bekymre dig så meget eller føle angst. Du kan måske netop få mere tid til de ting, du kan lide at gøre, med de mennesker, du holder mest af. Eller, for nogle af jer, ville du endelig få en god nats søvn.

Hvis det ikke er gode nok grunde til at begynde at gøre noget ved stress i dit liv, så er her et andet: Hver gang du oplever en stressende begivenhed, går mere end 1400 biokemikalier igennem hele kroppen og en særlig, kortisol, kan bl.a. fremskynde aldring.

Mens kortisol er nødvendigt for en lang række ting, herunder produktion af kolesterol, som sammen med kortisol er brændstof til kroppen, det er også kendt som stress hormon. Og når du oplever kronisk stress, kan du få for meget af det.

En dårlig dag på kontoret vil ikke gøre ondt. Men hver stress oplevelse øger kortisollen, som f.eks., reaktion på trafikken, de frister, eller den kollega i din afdeling, som driver dig skør og der er mange andre eksempler. Og til sidst, over tid, bliver forholdet mellem kortisol og DHEA, så ubalanceret, at det får en negativ indflydelse på dit liv.

Her er en delvis liste over hvad der kan ske med kronisk høje cortisol og lavt DHEA niveauer:

1. Brain celledød (Kerr et al., 1991; Sapolsky, 1992)
2. Svækket hukommelse og indlæring (Kerr et al., 1991; Sapolsky, 1992)
3. Nedsat knogledensitet, osteoporose (Manolagas, 1979)
4. Reduceret muskelmasse (Beme, 1993)
5. Reduceret hud vækst og regeneration (Beme, 1993)
6. Svækket immunforsvar (Hiemke, 1994)
7. Forhøjet blodsukker (DeFeo, 1989)
8. Øget fedtaflejring omkring talje / hofte (Marin, 1992)

Så næste gang du føler dig vred, frustreret eller irriteret, husker det, der er på spil. Og så giv din DHEA niveau et løft: Tag en dyb indånding og huske en positiv eller en sjov tid i dit liv og forsøg på at genopleve det. Det er hurtigere, billigere og mere holdbart i længden!

Pas på og træk vejret,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar