torsdag den 15. oktober 2009

Biofeedback programmer forebygger, reducerer stress og nedsætter sygefravær

Stress og de medfølgende konsekvenser, som f.eks. sygefravær bliver mere og mere et problem, flere og flere efterspørger konkrete initiativer og værktøjer, til at få en bedre forståelse af problemstillingen, hvad enten man er leder eller medarbejder - så derfor tag en dyb indånding.

Biofeedback programmer kan være et godt redskab til den enkelte til at få en bedre forståelse af sig selv og de symptomer der stresser en. Det fungerer på den måde, at man via en øre- eller finger sensor kobler sig på computeren via USB port og computerprogrammet er så indrettet med en række sjove og underholdende programmer, der hjælper med at forstå den følelses- og tanke mæssige indflydelse på kroppens fysiologi der gør en stresset.

På arbejdspladser, hvor disse stress reducerings programmer anvendes er der flere undersøgelser der viser, at der hurtigt opnåes positive resultater, som f.eks.:

  • reducerer deres udgifter
  • øge produktiviteten
  • reducerer syge fravær
  • forbedre medarbejdernes tilfredshed og dermed kundernes tilfredshed

Biofeedback programmerne er simple at bruge, og er baseret på nemme øvelser, der kan læres hurtigt, og som er kendte i dag, som f.eks. meditations teknik, vejrtræknings øvelser, positiv psykologi, f.eks. øvelserne fra Institute of HeartMath:

  • fokuserer på området omkring hjertet
  • forestil dig du trækker vejret gennem hjertet eller brystkassen
  • genkald en positiv følelse
Biofeedback programmet giver så øjeblikkelig en tilbagemelding på, om øvelserne laves rigtigt ved at indikere dette med forskellige farver, f.eks. rød, blå og grøn, der måles ud fra ens puls og hjerterytme frekvens.

Forskere har i mere end 30 år arbejdet med at dokumentere, at disse øvelser har en markant positiv indflydelse på helbredet og ens velbefindende, ligeledes er der i Danmark, jvf. computerworld, en gruppe der er ved at udvikle en trådløs hjertedetektor og programmer til indsamling af data for at nedbringe behandlingsomkostninger, disse programmer og komponenter findes dog allerede på markedet og kan tages i brug allerede i dag, eksempler herpå:

Jeg kan kun opfordre, virksomheder, offentlige institutioner og private, der i en travl hverdag ønsker at kunne tage en pause og lige mangler et konkret værktøj til at kigge nærmere på ovennævnte muligheder - de er billige, underholdende, fastholder en i at lave øvelserne og giver hurtige resultater allerede inden for få uger.

Hvis der allerede er nogen af jer der har erfaringer, så smid en kommentar.Ingen kommentarer:

Send en kommentar