mandag den 6. september 2010

Hvad er Heart Rate Variability ?

Heart Rate Variability og på dansk Hjertefrekvens variabilitet anvendes til måling af stress-fysiologiske risici med betydning for forebyggelse af en lang række sygdomme, herunder bl.a.  hjertekarsygdomme, smerte-respons, depression, astma, kræft og stofskiftesydomme.


Hjertefrekvens variabilitet kan ligeledes anvendes til måling af: dit konditions niveaudin biologiske alder og meget mere.


Hjertefrekvens variabilitet er baseret på den elektriske ledningsevne i hjertemusklen, og ikke din puls, og afstanden mellem de enkelte slag som vist i diagrammet:


De enkelte slag bliver herefter stakket i lodrette kurver, som vist på den næste figur, hvor figuren til højre viser en hjertefrekvens der er normal og figuren til venstre viser en hjertefrekvens der ikke er normal:                                Venstre figur illustrerer  -                Højre figur illustrerer: 
                                en person som:                               en person som: 
                                er sundere                                      er stillesiddende
                                har mere energi                              er mere træt 
                                har et lavere blodtryk                     højt blodtryk 
                                stærkere immunsystem                   svagere immunsystem 
                                Homøostase i balance                    ubalance

Se evt. denne artikel på wiki. 

Hvordan opsamles Hjertefrekvens variabilitets data?


De fleste programmer i den billige ende opsamler data via en sensor teknologi, der enten sættes fast i øret eller på fingeren, det er også muligt at have sensoren på f.eks. mens man træner på en kondicykel.

Programmer der kan måle hjertefrekvens variabilitet:


I mange år har der været produkter på markedet til måling af  hjertefrekvens variabilitet, som primært er blevet anvendt af professionelle behandlere, som læger, hospitaler og idrætsklinikker, på grund af udstyrets kompleksitet, størrelse og ikke mindst pris.Men nu er der kommet programmer på markedet, som er tilgængelige for private til en overkommelig pris, HeaRt Management, forhandler bl.a. disse programmer:

Du kan selv måle din hjertefrekvens variabilitet og få vist resultater inden for bl.a. generelle sundheds tilstand, bodyage, fitness niveau, fitness restitutions evnerstress niveau, samt forebyggelse af stress og meget andet.- Se denne video, hvor en Amerikansk læge forklarer vigtigheden af Heart Rate Variability


Ingen kommentarer:

Send en kommentar