mandag den 4. januar 2010

Hvad er hjertefrekvens variabilitet?

Hjertefrekvens variabilitet anvendes til måling af stress-fysiologiske risici med betydning for forebyggelse af en lang række sygdomme, herunder bl.a.  hjertekarsygdomme, smerte-respons, depression, astma, kræft og stofskiftesydomme.


Hjertefrekvens variabilitet kan ligeledes anvendes til måling af: dit konditions niveaudin biologiske alder og meget mere.


Hjertefrekvens variabilitet er baseret på den elektriske ledningsevne i hjertemusklen, og ikke din puls, og afstanden mellem de enkelte slag som vist i diagrammet:


De enkelte slag bliver herefter stakket i lodrette kurver, som vist på den næste figur, hvor figuren til højre viser en hjertefrekvens der er normal og figuren til venstre viser en hjertefrekvens der ikke er normal:                                          Venstre figur illustrerer  -      Højre figur illustrerer: 
                                          en person som:                     en person som: 
                                          er sundere                            er stillesiddende
                                          har mere energi                    er mere træt 
                                          har et lavere blodtryk           højt blodtryk 
                                          stærkere immunsystem         svagere immunsystem 
                                          Homøostase i balance          ubalance

Se evt. også denne wiki artikel.

Hvordan opsamles Hjertefrekvens variabilitets data?


De fleste programmer i den billige ende opsamler data via en sensor teknologi, der enten sættes fast i øret eller på fingeren, det er også muligt at have sensoren på f.eks. mens man træner på en kondicykel.

Programmer der kan måle hjertefrekvens variabilitet:


I mange år har der været produkter på markedet til måling af  hjertefrekvens variabilitet, som primært er blevet anvendt af professionelle behandlere, som læger, hospitaler og idrætsklinikker, på grund af udstyrets kompleksitet, størrelse og ikke mindst pris.Men nu er der kommet programmer på markedet, som er tilgængelige for private til en overkommelig pris, HeaRt Management, forhandler bl.a. disse programmer:

Heart Wizard, et program, hvor du selv måler din hjertefrekvens variabilitet og som viser dig resultater inden for bl.a. generelle sundheds tilstand, bodyage, fitness niveau, fitness restituions evner,  generelle stress niveau, samt træning i at opnå en god vejrtækning.


HeartMath's EmWave pc program, måler din hjertefrekvens og ved hjælp af musik, interaktive skærmbillede kan det hjælpe en med at blive afstresset og opnå en god vejrtrækning, samt en bedre forståelse af de forskellige følelses mæssige udsving.
1 kommentar:

  1. jeres tekst er forkert: "De enkelte slag bliver herefter stakket i lodrette kurver, som vist på den næste figur, hvor figuren til højre viser en hjertefrekvens der er normal og figuren til venstre viser en hjertefrekvens der ikke er normal": dette er jo forkert - det er lige omvendt - jf. teksten under figurerne.

    SvarSlet